2011. április 1., péntek

Sovány vagy kövér?

Mikor számít soványnak, illetve mikortól kövérnek a kutya?

Sovány – a bordák, a csigolyanyúlványok, lapockacsúcs, csípőcsont, ülőgumók már távolról is látszanak. A testen nincs semmilyen látható zsírszövet, az izmok tömege láthatóan csökkent.

Vékony – a bordák könnyen kitapinthatók és láthatóak, a testen nincs tapintható zsírszövet. Az ágyéki csigolyák nyúlványa látható, a csípőcsont kevésbé feltűnő, az ülőgumó nem látható. Felülről nézve a derék láthatóan beesett, oldalról a has jól felhúzott.

Ideális –a bordák, a csigolyanyúlványok, lapocka, a külső csípőszöglet és az ülőgumó nem rajzolódnak ki, de könnyen kitapinthatóak. A bőr alatt vékony zsírréteg tapintható. Oldalról nézve a has vonal felhúzott, felülről nézve a derékvonal jól kirajzolódik.

Mérsékelten elhízott – a bordák még kitapinthatóak, de nem láthatóak. A mellkason, a hát alsó részén és a farok tőnél zsírréteg tapintható. A has vonal rendszerint leereszkedett.

Kövér – a nyakat, mellkast, hátat vastag zsírréteg fedi, melyen keresztül a bordák, lapocka, csípő alig tapintható. A farktő elzsírosodott. Felülről nézve a derékvonal kiszélesedett, oldalról nézve a has vonal eltűnt.


4 megjegyzés:

  1. A bejegyzései olvasása alapján ön nemcsak egy, az adott téma iránt (kutyák megfelelő táplálása) különös érdeklődést mutató gazda. Itt-ott kiszúrható, hogy "zártkörű" tápos PR., illetve tudományos előadásokat is meghallgatott. Titok, hogy kicsoda Ön?

    VálaszTörlés
  2. Csak egy kutyás vagyok, aki részben kényszerűségből (korábbi kutyáim betegségei miatt), részben személyes érdeklődésem okán sokat tanulmányoztam a témát.
    Nem szponzorál senki (sajnos).

    VálaszTörlés
  3. Nem is arra gondoltam, hogy valaki szponzorálná. Sőt, addig jó, amíg az ember független tud maradni. Csak azt szerettem volna mondani, hogy olyan kisebb megjegyzések is találhatók egy-egy írásában, amelyek eddig csak "zárt" körben (PR. előadások, dietetikai, állatorvosi tudományos közlemények) hangzottak el.

    VálaszTörlés
  4. Berni pásztor kutyámat jól táplálom mégis fletünően beesett a horpasza - egy idő óta. Mi lehet az oka?

    VálaszTörlés